
بولتن (Bulltein) یا خبرنامه، انتشار مجموعه گزارشهای کوتاه و اخبار رویدادهای یک سازمان و ارگان است که پیش از این، تنها بهصورت چاپی در قالب هفتهنامه، ماهنامه یا فصلنامه منتشر میشد. با گسترش اینترنت و فراگیری شبکههای اجتماعی در فضای مجازی، بولتنها نیز با تغییر و تحولات همراه شدند و افزون بر انتشار چاپی، خبرنامههای الکترونیکی با تاثیرگذاری بیشتر در گستره جهانی و با هزینههای کمتر، این امکان را برای تمامی کسبوکارها، فعالیتها و حتی اشخاص فراهم کرده است.
در حال حاضر، بولتنهای الکترونیک و آنلاین، بهعنوان ابزار اطلاعرسانی مناسبی برای بخشی از مخاطبان خاص با شناخت از نیازها، علاقهمندیها و سلیقههای طیف خاص در زمینه رویدادها، اخبار و گزارشهای مرتبط با یک موضوع مشترک یک سازمان و یا کسبوکار با مخاطبان محسوب میشود. برتری و مزیت مهم بولتنهای الکترونیک نسبت به چاپی، افزون بر گستردگی، سرعت و کاهش هزینهها، انتشار روزانه آن است که در صورت داشتن یک تیم حرفهای و یا روابطعمومی قوی، امکانپذیر است.
در تعریف کلی، بولتن، خبرنامه یا نشریه داخلی را میتوان مجله ادواری نامید که هدف اصلی انتشار (چاپی یا الکترونیکی) آن توسط روابطعمومیها، اطلاعرسانی به مخاطبان درونسازمانی، درونگروهی و یا حتی برای کسبوکارهاست. دستهبندی اخبار و گزارشهای منتشر شده در بولتنها را نیز مدیران روابطعمومی سازمانها بر اساس سیاستگذاریهای تعیینشده سازمان متبوع، تعیین و اجرا میکند.
بهرغم توسعه و پیشرفت فناوریهای اینترنتی و تغییر بولتنهای چاپی به الکترونیکی، تولید محتوای کیفی و تخصصی، همچنان از ارکان و عناصر اصلی و مهم بولتنها بهشمار میرود. زمان انتشار بولتن در فاصلههای مشخص و منظم با محتوای مناسب شامل مقاله، گزارش و اخبار علمی، آموزشی و حتی سرگرمکننده برای مخاطبان خاص است که درصورت تهیه و انتشار یک بولتن با چارچوبهای علمی و ارزیابی دقیق مخاطبان سازمانی، یک رسانه قوی برای روابطعمومیها بهشمار میرود. یکی از مزیتهای بولتنهای الکترونیک بر چاپی، ارایه و انتشار اخبار و گزارشهای بهروز است درحالیکه در بولتن چاپی، بخش مقاله و متون علمی اهمیت دارد و اخبار و گزارشها کارایی چندانی ندارد.
در دنیای مدرن و پیشرفته امروز با کمک اینترنت و انواع شبکههای اجتماعی و مجازی، روزانه حجم بالایی از خبر، محتوا، فیلم و عکس با موضوعهای مختلف مخابره و منتشر میشود و برای آگاهی و اطلاع از اخبار در موضوع خاص و سوژه مورد نظر، کاربران باید به ابزار و امکاناتی در این زمینه مجهز باشند. بههمینمنظور، نرمافزار پایش اخبار این امکان را به کاربران و مخاطبان میدهد تا از میان هزاران خبر و محتوای منتشر شده در خبرگزاریها، سایتها، روزنامهها و نشریات و شبکههای اجتماعی، خبرهای مورد نظر را بر اساس کلیدواژه و کلمات کلیدی انتخاب کند تا اخبار مورد نظر بهصورت بولتن خبری در اختیار مخاطب قرار گیرد.
برای ساخت یک بولتن خبری باید بهترتیب زیر عمل کرد:
-فیلتر و جداسازی اخبار با استفاده از کلمات کلیدی، تاریخ انتشار و منابع مورد نیاز
-سپس انتخاب گزینه بولتنساز در دسته گروه اخبار فیلتر شده
-انتخاب نوع چاپ نهایی
-ادیت و ارسال بولتن تهیهشده برای مخاطبان و مشتریان خاص و افراد درونسازمانی یا گروههای هدف
بولتنهای خبری دارای کاربردهای ابزاری، اطلاعرسانی، تبلیغاتی و فروش و غیره هستند که به برخی از این کاربردها اشاره میکنیم:
-کمک به پیشبرد و ارتقای اهداف سازمانی یا کسبوکار
-اطلاعرسانی به گروه مخاطبان با هدف جهتدهی و ایجاد تحولات درونسازمانی
-تبلیغات و بازاریابی موثر و هدفمند
-فروش بیشتر محصولات یا خدمات
-ارتقای اهداف مدیریتی سازمان با استفاده از نمودار، چارت و جدول در موضوعهای مختلف
-جمعآوری آمار و اطلاعات در زمینههای مختلف و آگاهیرسانی درونسازمانی
بنابراین، بولتنها، ابزار قوی رسانهای و تاثیرگذار در خدمت روابطعمومیهاست که در صورت استفاده درست، بازتابهای مثبت و مطلوبی را برای سازمان یا کسبوکار مورد نظر درپیخواهد داشت.